Araç sıvılarından biri olan antifriz, “soğutma sıvısı”, “soğutucu” veya “donma karşıtı” olarak bilinse de motorda donmayı önlediği kadar fazla sıcaklığı da engeller. Yani “Antifriz nedir?” sorusunu, “Motorda donmayı ve kaynamayı önleyen maddedir.” şeklinde açıklamak daha doğru olacaktır.

Antifriz nedir? Faydaları nelerdir? Antifriz eklemesi nasıl yapılır? Aracınıza hangi oranda antifriz eklemeniz gerekir? Yazın antifriz kullanmanız gerekir mi? Antifrizin ömrü ne kadardır? Antifriz çeşitleri ve özellikleri nelerdir? Antifriz renkleri ne ifade eder? Antifriz seçerken nelere dikkat etmeniz gerekir? Antifriz hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarına birlikte göz atalım.

Antifriz Nedir? Ne İşe Yarar?

Antifriz, bir alkol çeşididir ve alkol renksizdir. Temel olarak motorun ve motor bağlantılarının donmasını ya da kaynamasını engelleyen sıvıdır.

Antifiriz Renkli mi?

Antifiriz ile ilgili en çok karşılaşılan soruların başında “Antifiriz hangi renk olur?” sorusu geliyor. Yukarıda bahsetmiştik ama aslında antifrizler renksizdir. Piyasadaki antifrizler ise renklidir ve bu renklerin birbirinden farklı olmasının nedeni ise herhangi bir sızıntı durumu olduğunda sudan ayırt edilmesini sağlamaktır. Ayrıca hangi tip ürünü kullandığınızı bilmeniz de antifriz renklerinin çeşitli olmasıyla daha kolay hale gelir. Özetle antifriz aslında şeffaftır. Fakat üreticiler, antifrizlerin ayırt edici olması için renk eklerler.

Antifriz Faydaları

· Soğutmaya katkıda bulunur.
· Motorun hararet yapmasını önler ve motorun ömrünü uzatır.
· Aşındırıcı maddelerin oluşumunu engeller.
· Motor soğutma suyunun donma noktasını düşürür, soğuk mevsimlerde motorun zarar görmesinin önüne geçer.
· Sirkülasyon pompasının verimliliğini artırır.

Antifriz Nasıl Eklenir?

Radyatör suyuna antifriz eklerken adım adım yapmanız gerekenler;· Öncelikle otomobilinizin soğuduğundan emin olun.
· Aracınızın kaputunu açın ve ızgara şeklindeki radyatörü bulun.
· Radyatör ve yedek su kapağını açın.
· Radyatörün altında yer alan tahliye kapağını açın ve tüm suyu boşaltın.
· Suyu boşalttıktan sonra radyatör kapağını sıkıca kapatın.
· Antifrizi yavaşça radyatörün içine dökün.
· Antifrizin üzerine saf su ekleyin.
· Radyatör tamamıyla dolduğunda aracınızı çalıştırın.
· Motorun çalışmasıyla bir miktar su kaybı olacaktır. Su, normal seviyeye gelinceye dek ekleme yapın.
· Radyatör kapağını kapatın.

Antifriz Hangi Oranda Kullanılmalı?

Antifrizin görevini etkili bir şekilde gerçekleştirmesi ve motora zarar vermemesi için belli bir miktar su ile karıştırılarak kullanılması gerekiyor. Su ile buluştuğunda antifriz kaynama noktası yükseliyor, donma noktası ise düşüyor. Böylece antifriz daha etkili bir hale geliyor. Peki radyatöre ne kadar antifriz konmalı? İdeal antifriz su karışım oranı hakkında fikir vermesi için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

Değerlerde üretime bağlı değişiklikler olabileceğini unutmamalısınız.

Antifriz Nasıl Kontrol Edilir?

Aracınızda kullandığınız antifriz yaşadığınız iklim koşullarına uygun mu? Öğrenmek için bomemetre de denilen antifriz ölçer yardımıyla donma derecesini öğrenebilir ya da servisten yardım alabilirsiniz.

 Yazın Antifriz Kullanılmalı mı?

Kış mevsiminde büyük önem taşıyan antifriz kullanımı, yazın otomobil kullanıcıları için bir soru işaretine dönüşüyor. Antifriz formülü; motordaki kir, pas, kireçlenme, oksitlenme gibi kimyasal bozuklukların oluşumunu engeller, soğutma sıvısının motorda rahat dolaşımını sağlar. Motorun fazla ısınarak hararet yapmasının önüne geçer. Bu yüzden yaz mevsiminde de bir miktar antifriz kullanmak aracınızın motoru için oldukça faydalı olacaktır.

Antifriz Ömrü Ne Kadar?

Otomobilinizin ömrünü uzatmak için antifriz bakımı ve yenilenmesi önemlidir. Çünkü zaman içinde bozulan antifriz, işlevlerini yerine getirememeye başlar.

Antifriz Ne Zaman Değişir?

Antifriz, yılda bir değiştirilmelidir. Antifriz raf ömrü ise yaklaşık 5 yıldır.

Antifriz Fiyatları

Powerten Antifriz güncel fiyatlarını öğrenmek için ve kolayca sipariş vermek için aşağıdaki bağlantıyı açmanız yeterli olacaktır.

https://www.powerten.net/product-category/antifriz/

Antifriz Çeşitleri ve Özellikleri

Antifriz seçiminde ürünün renginden çok tipine dikkat etmeniz gerekir. Çünkü firmalar antifrize daha sonradan renk ekleyerek aslında sizin ihtiyacınız olan antifriz tipini değiştirebiliyorlar. Ya da iki farklı markanın yeşil antifrizi aynı özelliklere sahip olmayabiliyor. Yurt dışında antifriz standartları sıkı kurallarla belirlenmiş olsa da ülkemizde antifriz fiyatlarını düşürmek için bazı firmalar yanıltıcı ürünleri piyasaya sürebiliyorlar. Genellikle renkler, “antifriz hangi maddelerden oluşuyor?” sorusuna da cevap üretiyor. Antifriz çeşitleri, özellikleri ve renkleri ise şöyle:

İnorganik Antifriz (IAT-Inornagic Acid Technology)

  • Genellikle açık parlak yeşil renktedir.
  • Fosfat (demir koruyucu) ve silikat (alüminyum koruyucu) içerir.
  • Demir motor bloku, alüminyum sirkülasyon pompası, silindir kapağı ve soğutma sıvısının geçtiği parçaların olduğu araçlarda korozyonu önler.
  • Ortalama ömrü 40.000-50.000 km, 2 yıldır.

Organik Antifriz (OAT-Organic Acid Technology)

  • Turuncu, pembe, koyu yeşil başta olmak üzere birçok farklı renkte olabilir.
  • 2-EHA asit ve bazı organik asitler içerir.
  • Fosfat ve silikat içermediğinden inorganik antifriz kadar güçlü korozyon koruması sağlayamaz.
  • Motora geç nüfuz eder ama uzun süre koruma sağlar.
  • Ortalama ömrü 200.000 km, 5 yıldır.

Hibrit Organik Antifriz (HOAT-Hybrid Organic Acid Technology)

  • Organik ve inorganik antifrizlerin karışımıdır.
  • Sarı ve turuncu başta olmak üzere kırmızı ve pembe renkte de olabilir.

Nitritli Organik Antifriz (NOAT-Nitrited Organic Acid Technology)

  • Genellikle kırmızı ve koyu pembe renklidir.
  • Organik antifrize nitrit ve molibden gibi bileşenlerin eklenmesiyle üretilir.
  • Ömrü 1 milyon km’ye kadar çıkabilir.
  • Diğer antifrizlere göre daha pahalıdır.
  • Daha çok iş makinelerinde ve kısa sürede çok yol olan büyük araçlarda kullanılır.

 Antifriz Renkleri Ne Anlama Gelir?

Antifriz, bir alkol çeşididir ve alkol renksizdir. Piyasadaki antifrizlerin renkli ve bu renklerin birbirinden farklı olmasının nedeni ise herhangi bir sızıntı durumu olduğunda sudan ayırt edilmesini sağlamaktır. Ayrıca hangi tip ürünü kullandığınızı bilmeniz de antifriz renklerinin çeşitli olmasıyla daha kolay hale gelir. Özetle antifriz aslında şeffaftır. Fakat üreticiler, antifrizlerin ayırt edici olması için renk eklerler.

Kırmızı Antifiriz Özellikleri

En çok kullanılan, en iyi antifriz olarak bilinen kırmızı antifrizin özellikleri:

· Daha düşük donma noktasına sahiptir.
· Kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerde daha çok tercih edilir.
· Dizel motorlu ve LPG’li araçlar için özellikle tavsiye edilir.

Kırmızı Antifriz ile Mavi Antifriz Arasındaki Fark

Japonya’da üretilen otomobillerde genellikle kırmızı renkte antifriz kullanılıyor. Avrupa ve Uzak Doğu menşeli otomobillerde genellikleJaponya’da üretilen otomobillerde genellikle kırmızı renkte antifriz kullanılıyor. Avrupa ve Uzak Doğu menşeli otomobillerde genellikle mavi ya da kırmızı, Amerikan menşeli otomobillerde ise yeşil ya da turuncu antifriz tercih ediliyor. Mavi antifriz, klasik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve mavi renkle renklendirilmiş; kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve kırmızı renk ile renklendirilmiştir.

Organik inhibitör eklenerek üretilen kırmızı antifrizin mavi antifrize oranla üç kat daha uzun ömürlü olduğu bilinir. Fakat aracınızın markası, modeli ve üretim yılı da renk seçiminde etkilidir. Örneğin; daha etkili temizleme sağlayan kırmızı antifrizi yaşlı bir otomobile koyduğunuzda yerleşmiş kirleri güçlü bir şekilde atacak, radyatörde açılmalara ve delinmelere sebep olacaktır.

Kırmızı Antifriz ile Yeşil Antifriz Arasındaki Fark
Yeşil antifrizler genellikle inorganik inhibitör eklenerek üretiliyor ve yeşil renk ile renklendiriliyor. Bu yüzden kırmızı antifrizler yeşillerden daha güçlü bir etkiye sahiptir.

Hangi Antifrizi Kullanacağınıza Nasıl Karar Vereceksiniz?

Antifriz satın almadan önce daha önce kullandığınız antifrizin özelliklerini de dikkate almalısınız. Çünkü yeni antifrizin koruyucu özelliklerini kaybetmemesi için eski antifriz ile karıştırılması önerilmiyor. Özellikle organik ve inorganik antifrizleri birbiriyle karıştırmamaya özen göstermeniz gerekiyor.

Aracınızın kullanım kılavuzunda yer alan, otomobil üreticinizin önerdiği antifriz çeşidini seçmeye özen göstermelisiniz.

Arabanızın motorunu oluşturan parçaların hangi malzemeden üretildiğini bilirseniz antifriz seçimini de buna uygun yapabilirsiniz. Örneğin günümüzdeki araçların motorlarında genellikle alüminyum kullanılıyor. Bu yüzden silikat içeren hibrit tipteki antifrizler ve organik antifrizler daha çok tercih ediliyor.

Su ile karıştırılarak kullanılan antifrizlerin donma derecesinde suyun sertliği de etkili oluyor. Yaşadığınız yerde suyun sertlik derecesi düşükse ve otomobilinizi sık kullanıyorsanız genellikle yeşil renge sahip, inorganik ve uygun fiyatlı antifrizleri tercih etmenizde de bir sakınca olmadığını da bilmelisiniz.

Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır.

Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor. Gıda ve canlılar ile temasın yoğun olduğu sektörlerde tercih ediliyor.